Oświadczenie z dnia 12.04.2012 r.

Poseł Anna Fotyga wygłosiła oświadczenie podczas posiedzenia Sejmu dnia 12.04.2012 r. w sprawie wyroku ETS.

Panie Marszałku! Wysoka Izbo! 16 kwietnia 2012 r. zostanie podany do wiadomości publicznej wyrok Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w sprawie dotyczącej skargi, którą złożyli przedstawiciele rodzin 12 ofiar ludobójstwa popełnionego w 1940 r. na polskich oficerach przez władze Federacji Rosyjskiej w Katyniu, Charkowie i w Miednoje.

Ten wyrok oczekiwany jest z nadzieją, ale również z wielkimi obawami. Do skargi rodzin przyłączyła się Rzeczpospolita Polska jako tzw. strona trzecia w postępowaniu. Obawy, które również towarzyszą temu oczekiwaniu na upublicznienie wyroku europejskiego czy teraz polskiego trybunału, związane są ze zwrotem, który dokonał się, jeśli chodzi o polskie stanowisko, po śmierci śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Do tego czasu, do kwietnia 2010 r., Leon Kieres zgadzał się z Januszem Kurtyką co do kwalifikacji zbrodni, a marszałek, ówczesny senator, Stefan Niesiołowski był redaktorem płomiennych uchwał Senatu w tej sprawie. Polsko-rosyjskie pojednanie dokonało się niemal obok płonącego wraku i nieopodal ułożonego w błocie ciała śp. prezydenta. Wszyscy znamy niewygłoszone wystąpienie prezydenta.

Strona polska powinna bardzo uważnie monitorować wydarzenia, z którymi będziemy mieli do czynienia w najbliższych dniach. Już dzisiaj upublicznione zostały przez media Federacji Rosyjskiej niejasne szczegóły ewentualnego wyroku. Polska powinna bardzo uważnie to rozważać i w przypadku niekorzystnego dla nas i dla rodzin orzeczenia przystąpić do bardzo poważnej ofensywy dyplomatycznej wspierającej możliwość podjęcia postępowania przed Wielką Izbą Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.

Nie chcę wdawać się w tej chwili w rozważania natury prawniczej dotyczące art. 2, 3 czy 38 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. Nie ma wątpliwości, że polskie stanowisko w tej sprawie powinno być jasne, czyste, klarowne jak diament i powinniśmy powrócić do jedności wokół tej sprawy.

Powiązane wpisy